Nopea ja järkevä autolaina

Auto on monelle se elämän ensimmäinen isompi hankinta. Usein etenkään ensimmäistä autoa ostaessa ei ole vielä ehtinyt kerätä sellaista pesämunaa, että auton osto olisi mahdollista omilla rahoilla. Silti se on tärkeä ostos ja suuri askel elämässä. Tämän vuoksi lainan ottaminen kannattaa tehdä harkiten ja tutustua eri lainojen ominaisuuksiin.

Toisaalta vaikka kyseessä ei olisikaan ensiauto, harvempi hankkii sitä silti käteisellä. Autolainan tarve koskeekin suurta osaa autoilevasta kansasta ainakin jossain vaiheessa elämää. Mutta vaikka elämänkokemusta olisikin jo karttunut, kannattaa eri autolainoja ja niiden ehtoja vertailla tarkasti.
Tarpeen ollessa kiireellisimmillään, esimerkiksi vanhan auton rikkoutuessa, kannattaa kuitenkin käyttää hetki eri lainojen vertailuun. Se on kuitenkin nykyään tehty erittäin helpoksi ja nopeaksi.

Erilaiset autolainat

Eri rahoituslaitosten myöntämät autolainat poikkeavat toisistaan niin koroiltaan kuin muiltakin ehdoiltaan. Jotkut lainantarjoajat myöntävät autolainalle 6-10 vuotta maksuaikaa. Toiset yritykset tarjoavat kuluttajille jopa 15 vuoden laina-aikaa. Korot vaihtelevat suuresti. Toisten lainantarjoajien lainoilla on kiinteä korko, mutta myös vaihtuvakorkoisia autolainoja on tarjolla. Vaikka korko olisikin kaikille hakijoille sama, riippuu sen suuruus kuitenkin myös lainan suuruudesta.

Korkojen vertailun lisäksi tulee ottaa huomioon myös lainan perustamiskustannukset ja muut lainanhoitokulut. Tämän vuoksi vertailla kannattaakin todellisten vuosikorkojen eroja, sillä todelliseen vuosikorkoon on laskettu mukaan kaikki lainasta koituvat kulut.

Autolaina kannattaa aina mitoittaa itselleen sopivaksi, niin että kuukausimaksut eivät koidu ylivoimaisiksi. Osalla lainoista on myös muita ehtoja autolainan ottajille jotka saattavat vaikuttaa siihen mistä laina kannattaa ottaa. Etenkin suurempien autolainojen kohdalla toivotaan usein kahta lainanottajaa. Tämä raja, milloin kaksi lainanottajaa tarvitaan saattaa kuitenkin vaihdella eri lainantarjoajien välillä.

Helppo homma

Autolainojen kilpailutus on tehty helpoksi ja nykyään sen voi hoitaa lähes missä vain. Kilpailutus on ilmaista ja hoituu helposti yhdellä hakemuksella. Yleensä tietojen täyttämisen jälkeen ei mene kauaa, kun tarjouksia alkaa tulla. Kilpailutus ja tarjousten saaminen ei kuitenkaan vielä sido kuluttajaa mihinkään. Se kuitenkin helpottaa huomattavasti auton hankkimisessa.

Esimerkiksi auton mahdollinen hintahaarukka selkiytyy huomattavasti kilpailutuksen tuloksena. Ja vaikka itselleen mieluisen ja sopivan auton etsintä olisikin edelleen kesken, se oikea saattaa löytyä yllättävän nopeastikin. Tällöin eduksi on, että on jo ottanut selvää erilaisista autolainoista ja kilpailuttanut ne. Tarjoukset takataskussaan on huomattavasti vapaampaa etsiä, kun tietää että rahat ovat nopeastikin saatavilla käyttöön.

Vaikka auton osto olisi vielä haaveiluasteella, kannattaa lainat silti kilpailuttaa. Se konkretisoi haaveen, kun tietää minkä tyyppisen lainan ottaminen on itselleen mahdollista ja kuinka paljon on valmis lyhentämään lainaa kuukaudessa. Myös akuutin autotarpeen osuessa kohdalle kannattaa lainat aina kilpailuttaa. Tällöin voi olla varma, että laina on juuri se oikea elämäntilanteeseen ja aitoon tarpeeseen nähden.